Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

ΔΕΗ και RWE - και καταπατητές και φέσι !!! Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Στο παρά πέντε της συζήτησης από το δ.σ. της ΔΕΗ για την περίφημη, πλέον, συνεργασία της με τη γερμανική RWE, η Κομισιόν σφίγγει τον κλοιό για τη ρύπανση του περιβάλλοντος στις ρυπογόνες βιομηχανίες. Το protothema.gr αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, από τη χρονιά που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στην Ελλάδα τα εργοστάσια τα οποία θα καίνε κάρβουνο για την παραγωγή ρεύματος ΔΕΗ και RWE θα πρέπει να πληρώνουν κάπου 270 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα γνωστά ως «δικαιώματα ρύπων» και, μάλιστα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Ανάλογα, η συνολική επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα ρύπων θα ξεπερνά το 1 δισ. τον χρόνο από το 2013, δηλαδή θα… εκατονταπλασιαστεί σε σχέση με τώρα!
Η απόφαση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη δημιουργεί νέα και ασφυκτικά από οικονομικής πλευράς δεδομένα για τη ΔΕΗ. Και αυτό διότι ουσιαστικά απελευθερώνεται (full auctioning) το σύστημα της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, με αποτέλεσμα κάθε βιομηχανία να υποχρεούται να πληρώνει από την πρώτη στιγμή της εκπομπής ρύπων στο περιβάλλον. Αντίθετα, δηλαδή, με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, όπου τα κράτη έκαναν ποσοστιαία κατανομή των ρύπων τους οποίους είχαν δικαίωμα να εκπέμπουν οι επιχειρήσεις, με βάση τον προγραμματισμό που έχει προκύψει από τις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο για το περιβάλλον.
Η ΔΕΗ έχει τη μερίδα του λέοντος στην εκπομπή ρύπων στη χώρα μας, εκπέμποντας περίπου 52 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, από τα 71 εκατ. που έχουν κατανεμηθεί και από τα οποία -αξίζει να σημειωθεί- εξαιρούνται πολλές δραστηριότητες, κυρίως από τον τομέα των μεταφορών. Υπολογίζεται ότι οι ρύποι που εκπέμπονται στην Ελλάδα είναι συνολικά υπερδιπλάσιοι από το συγκεκριμένο νούμερο.
Η ΔΕΗ υπόσχεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα εργοστάσια που θα καίνε άνθρακα προστίθενται στο παραγωγικό δυναμικό της, δεν αντικαθιστούν δηλαδή παλαιές ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες (έχει τα δύο πιο «βρόμικα» εργοστάσια στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης και στην Καρδιά της Πτολεμαΐδας, τα οποία καίνε με πεπαλαιωμένες μεθόδους λιγνίτη).
Αρα έχουμε ρύπανση που προστίθεται (σε Καβάλα ή Βόλο, όπου και τα πιο πιθανά σημεία εγκατάστασης). Οι ειδικοί της αγοράς υπολογίζουν ότι τα εργοστάσια συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ, με μια λογική λειτουργία 7.500 ωρών τον χρόνο, θα βγάζουν περίπου 0,75 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρισμού.
Με έναν μετριοπαθή υπολογισμό για τιμή δικαιωμάτων ρύπων στα 30 ευρώ τον τόνο, ο πολλαπλασιασμός των προαναφερθέντων αριθμών μας βγάζει το ιλιγγιώδες ποσό των 270 εκατ. ευρώ τον χρόνο που πρέπει να πληρώνουν ΔΕΗ και RWE -άρα και οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ- για τους ρύπους των συγκεκριμένων εργοστασίων. Οι αυστηρότερες ρυθμίσεις της Κομισιόν θα ισχύσουν από το 2013, δηλαδή ουσιαστικά θα συμπέσουν με τη λειτουργία των εργοστασίων άνθρακα.
Και όλα αυτά όταν:
- Η ΔΕΗ μέχρι τώρα, ακριβώς λόγω του προστατευτικού καθεστώτος της κατανομής ρύπων, είχε επιβαρυνθεί με ελάχιστα ποσά, περίπου 12 εκατ. πρόπερσι, κάτι λιγότερο από 14 εκατ. πέρσι και 5 εκατ. φέτος μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
- Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η ΔΕΗ μειώσει κατά 20% τις συνολικές εκπομπές ρύπων της (πράγμα μάλλον απίθανο), από το 2013 προκύπτει ένα συνολικό κόστος της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο για την κρατική επιχείρηση!
- Δεν έχει δοθεί ακόμη, εν όψει της συνεδρίασης του δ.σ. της ΔΕΗ την Τρίτη, κανένα οικονομικό στοιχείο για τον κόστος της επένδυσης, με την τιμή του άνθρακα να έχει υπερδιπλασιαστεί διεθνώς μετά το καλοκαίρι.
- Τα ίδια τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι τα εργοστάσια που καίνε κάρβουνο ρυπαίνουν δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τα εργοστάσια φυσικού αερίου, και έχουν περίπου 10% μεγαλύτερη απόδοση.

Η υπόθεση προσλαμβάνει πλέον τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, ενώ ήδη οι τοπικές κοινωνίες σε Βόλο και Καβάλα έχουν ξεσηκωθεί. «Εδώ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και όταν προγραμματίζονται να στηθούν ανεμογεννήτριες, πώς πιστεύουν στη ΔΕΗ ότι θα περάσουν από την κοινωνία εργοστάσια που θα καίνε κάρβουνο;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά στο protohema.gr άνθρωπος της αγοράς.
Τι αποφάσισε η Κομισιόν
Με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 1990 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις, το κόστος των οποίων εκτιμάται από την ίδια σε 50 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών βιομηχανιών το ανεβάζουν σε υπερδιπλάσια μεγέθη. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι η βαριά βιομηχανία εκπέμπει 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή κάπου τις μισές από το ετήσιο σύνολο, ενώ ακολουθούν γεωργία, οι καύσεις στις κατοικίες, η ψύξη και οι μεταφορές. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αναλογεί στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, αυτές από το 2013 θα πληρώνουν για όλες τις εκπομπές ρύπων. Τερματίζεται δηλαδή το καθεστώς που τις ήθελε να λαμβάνουν μέσω κατανομής από τα κράτη-μέλη δωρεάν δικαιώματα εκπομπών μέχρις ενός ορισμένου ορίου και να πληρώνουν επιπλέον ποσά για τις υπερβάσεις.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Θλιβερό ρεκόρ για την Ελλάδα: πρώτη στη θνητότητα από καρκίνο στην Ευρώπη

Αναδημοσίευση από: Sofia News

Πρόσφατη έγκυρη δημοσίευση του Προγράμματος, Ευρώπη Κατά του Καρκίνου, αποδεικνύει δυστυχώς ότι η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία, έχει το θλιβερό ρεκόρ να κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό θανάτων από καρκίνο γενικά.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει την μικρότερη πρόοδο στην Ευρώπη σε όλες τις συνήθεις εντοπίσεις του καρκίνου (πνεύμoνας, μαστός, προστάτης, κλπ) ενώ στον καρκίνο του μαστού είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί για μείωση ή σταθερότητα παρουσιάζει αύξηση θνητότητας. Μπορεί και πως να αναστραφεί αυτή η εικόνα; Το πρόγραμμα Ευρώπη Κατά του Καρκίνου ξεκίνησε το 1985.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίησε του προγράμματος αυτού. Στην συλλογική ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε συμμετείχαν κορυφαίοι, ειδικοί στον καρκίνο, επιστήμονες, αντικαρκινικές και αντικαπνιστικές οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ ), και άλλοι ειδικοί φορείς.
Ο στόχος που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε ήταν σαφής και συγκεκριμένος: μείωση του αναμενόμενου αριθμού θανάτων από καρκίνο κατά 15% (από 1.000.000 σε 850.000) το έτος 2000.
Για την επίτευξη του στόχου το πρόγραμμα βασίστηκε σε τρεις κυρίως άξονες: πρόληψη (κυρίως έλεγχος καπνίσματος), πρώιμη ανίχνευση, δηλ. διάγνωση του καρκίνου σε αρχικά στάδια μέσω προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού (screening), και εκπαίδευση/κατάρτιση.
Τα αποτελέσματα με βάση την θνητότητα το 1985 και το 2000 δείχνουν ότι ο στόχος αυτός στην ΕΕ συνολικά δεν επετεύχθη. Μόνον η Αυστρία και η Φινλανδία επέτυχαν μείωση του αριθμού των θανάτων κατά 15% το 2000. Η Μ. Βρετανία και η Ιταλία πλησίασαν αυτόν τον στόχο ενώ μικρότερη ήταν η βελτίωση για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αντίθετα, στην Ελλάδα και Πορτογαλία όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε ο αριθμός θανάτων από καρκίνο.
Περαιτέρω ανάλυση κατά εντόπιση του καρκίνου δείχνει σημαντική μείωση της θνητότητας στους μεν άνδρες κυρίως από την μείωση στον καρκίνο των πνευμόνων χάρις στον έλεγχο του καπνίσματος, στις δε γυναίκες γενική μείωση εκτός του καρκίνου των πνευμόνων. Σημαντική είναι η τάση μείωσης της θνητότητας σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από Γαλλία και Ελλάδα όπου παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις ενώ αύξηση σημειώνεται σε Ισπανία, Πορτογαλία,.
Για να επιτευχθεί στην Ελλάδα αντίστοιχη με τις άλλες χώρες της ΕΕ σημαντική μείωση της τάσης του κινδύνου θνητότητας από καρκίνο του πνεύμονα, απαιτείται εντατικοποίησαύη και πολύ σκληρά μέτρα για περιορισμό του καπνίσματος παράλληλα με αποτελεσματική αντικαπνιστική εκστρατεία.
Το μήνυμα από την ΕΕ είναι «Μη καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, σταματήστε το. Εάν αποτύχετε να το κόψετε, μη καπνίζετε παρουσία μη-καπνιστών». Στις γυναίκες, αντίθετα με τους άνδρες, το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει αποτύχει τελείως. Συνολικά στην ΕΕ παρατηρείται αύξηση κατά 32% με την Ολλανδία να φτάνει στην αστρονομική αύξηση του 84%!
Η αυξητική τάση είναι παράλληλη με την αύξηση του αριθμού των γυναικών και της χρονικής διάρκειας του καπνίσματος. Η άποψη ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές από τους άνδρες στην ανάπτυξη καρκίνου πνεύμονα αποδεικνύεται εσφαλμένη. Δεδομένου ότι από την έναρξη του καπνίσματος μέχρι την κλινική εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα μεσολαβούν συνήθως δεκαετίες αναμένεται περαιτέρω δραματική αύξηση στις γυναίκες εάν δεν εφαρμοσθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά του καπνίσματος.
Σχετική επιτυχία έχει σημειωθεί όσον αφορά την θνητότητα από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες με μείωση στην ΕΕ κατά 3% το 2000. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μαστού μειώθηκε κατά 24%! στην Αγγλία 9% στην Σουηδία, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%. Ποιο είναι το μάθημα για την Ελλάδα; Επιβάλλεται προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία με όριο έναρξης τα 50 έτη κατά την ΕΕ ή τα 40 έτη που συνιστά η Αντικαρκινική Εταιρεία των ΗΠΑ.
Απαιτείται όμως και ποιοτική εξασφάλιση και οργάνωση του προγράμματος για αποτελεσματική πρώιμη διάγνωση σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Συστάσεις. Πληροφορίες οnline με ελεύθερη, ανοικτή πρόσβαση σε όλους για τις δυνατότητες της σύγχρονης κλινικής πρακτικής αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές για βελτίωση όχι μόνο στην πρόληψη και πρώιμη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία ειδικά του καρκίνου του μαστού και του στομάχου, παρέχονται, στο www.gastricbreastcancer.com